Müfettiş görevden alabilir mi?
(1) Müfettişler, Devlet Memurları Kanununa tabi personelden, Devlet memurluğunda teftiş, denetim, ön inceleme ve soruşturmalar sırasında gerekli görülenlerden, hizmette kalmaları uygun görülmeyenleri geçici olarak görevden uzaklaştırabilirler.
Müfettiş disiplin cezası verebilir mi?
Danıştay 3. Dairesi Karar Günü, E.1972/272, K.
Müfettiş gelince neye bakar?
Müfettiş ne demektir? Müfettiş kimdir sorusu temel olarak kamu veya özel kuruluşlarda çalışanları kontrol eden meslek grubunun çalışanı olarak cevaplanabilir. Müfettiş, bağlı olduğu kuruluşun işleyişini denetler ve izler. Gerekli gördüğü takdirde çalışanlar veya yöneticiler hakkında soruşturma başlatabilir.
Disiplin soruşturmasında ilk kimin ifadesi alınır?
Soruşturma planı oluşturma: Soruşturma/soruşturma, varsa muhbir veya şikayetçinin ifadelerinin kaydedilmesiyle başlar. Tanık ifadeleri, muhbir veya şikayetçinin ifadelerinden hemen sonra veya böyle bir süre yoksa kaydedilir. Sanıkların ifadeleri en son kaydedilir.
Müfettişler kime bağlıdır?
MADDE 4 – (1) Kurul; Başkan, Başkan Yardımcısı, Müfettişler ve Müfettiş Yardımcılarından oluşur. (2) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. (3) Müfettişler, görevlerini Bakan adına yaparlar.
Memur hangi durumlarda açığa alınır?
Yetkili hakkında soruşturma veya cezai kovuşturma yapılıyorsa ve görevinde kalması istenmiyorsa, görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma aşamasında üç farklı durumda verilebilir. Bu durumlar ön soruşturma, disiplin soruşturması ve idari ceza soruşturmasıdır.
Kanıt olmadan disiplin cezası verilir mi?
Bu soruşturma sonucunda bir kamu görevlisine disiplin cezası verilebilmesi için, kişinin iddia edilen suçu işlediğinin tereddütsüz bir şekilde ispatlanması gerekir. Bu ispat edilemezse, ilgili kişi “şüphenin yararına” ilkesi2 uyarınca disiplin cezasına tabi tutulamaz.
Muhakkik ifadeyi nasıl alır?
Açıklama yazılı olarak veya kişisel bir görüşme kaydedilerek yapılabilir. Açıklama bir savunma değildir. Savunma, soruşturmacının teklifini de içeren raporunu sunmasının ardından ceza verme yetkisine sahip olan şef veya disiplin kurulu tarafından yapılır.
Memuriyetten çıkarma kararını kim verir?
“Kamu görevinden çıkarma, üstlerin talebi üzerine, memurun bağlı olduğu kurumun Yüksek Disiplin Kurulunun kararıyla verilir.” Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulunun ayrı bir ceza verme yetkisi yoktur; verilen cezayı kabul veya reddederler.
Müfettiş ders denetimi yapar mı?
Türkiye’de 14 Mart.
Müfettiş maaşları ne kadar?
Bir müfettiş ne kadar maaş alır? Müfettiş olarak çalışan kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Kasım 2024 itibarıyla bir müfettişin mevcut ortalama maaşı 65’tir.
Müfettiş kime ait?
Müfettiş (Rusça: Ревизор, Revizor) Gogol’un beş perdelik eseridir. İngiltere’de basılan oyunun posteri. İlk kez 1836’da yayınlanan ve sahnelenen oyun, Çarlık Rusyası’ndaki yozlaşmış bürokrasiyi eleştiren bir komedidir.
7 günlük savunma süresi ne zaman başlar?
SAVUNMA HAKKI (1) ❖ En az 7 günlük makul bir süre verilir. ❖ Savunma süresi, bildirimin yapıldığı günü izleyen günden itibaren başlar.
Disiplin soruşturması en fazla kaç ay sürer?
Soruşturma, soruşturmacıya görevlendirme yazısının tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tamamlanır. Soruşturma bu süre içinde tamamlanamazsa, soruşturmacı gerekçelerini belirterek ek süre isteyebilir ve Disiplin İşleri Başkanı gerekçeleri ve zamanaşımını dikkate alarak karar verir.
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Kaymakam görevden alabilir mi?
Örneğin DMK’nın 138. maddesinde görevden alınabilecek kişiler şöyle sıralanmıştır: a) Atama yapma yetkisine sahip amirleri, b) Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri, c) İllerde valiler, d) İlçelerde kaymakamlar.
Müfettişler hangi hizmet sınıfına girer?
Beşinci sınıfta il belediyelerinde, ilçe belediyelerinde ve büyükşehir belediyelerinde bağlı belediye denetim müdürleri, müfettişler ve müfettiş yardımcıları bulunmaktadır.
Eğitim müfettişi kime bağlıdır?
Maarif müfettişleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve personele ilişkin teftiş, soruşturma, rehberlik ve gözetim gibi görevleri üstlenirler. Tüm kurumlardaki teftiş ve denetim sistemleri ayrı bir özerk yapıya sahiptir.
Açığa alınan memur göreve nasıl döner?
Askıya alma, bir memura karşı disiplin soruşturması bağlamında geçici bir tedbirdir ve en fazla üç ay sürebilir. Bu süreden sonra kendisi hakkında bir karar alınmamışsa, memur göreve geri dönmelidir. Bu durumda, memur yeniden işe alınmalı ve yetkililere herhangi bir takdir yetkisi verilmemelidir.