Asansörde depreme yakalandıysanız ne yapmalıyım?
Asansörde depremden etkilenirseniz, en yakın katın düğmesine basarak asansörden çıkın. Bir can üçgeni oluşturarak Çök-Kapan-Tut hareketiyle kendinizi koruyun. Çömelin ve sabit bir nesnenin yanına veya altına geçin. Boynunuzu ve başınızı düşen nesnelerden korumak için onu kilitleyin.
Depremde asansöre neden binilmez?
Deprem sırasında oluşan kuvvetler asansörlerin yapısal elemanlarına zarar verebilir. Bu nedenle kullanıcıların asansörlerde mahsur kalma riski vardır ve asansörler tahliye amaçlı kullanılmamalıdır [1].
Deprem anında asansör mü merdiven mi?
Acil durum yönetimi: Deprem sırasında asansör kullanmak acil durum yönetimini daha zor hale getirir. Yangın veya başka bir acil durumda asansörler genellikle kullanılmamalıdır. Bu durumda asansör yerine merdivenleri kullanmanız önerilir.
Deprem anında en güvenli yer neresi?
Deprem sırasında evinizdeki en güvenli yer – Sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan, pencerelerden vb. uzak durun. Sağlam bir sandalyenin olduğu bir masanın altına çömelerek veya uzanarak veya kalın ve hacimli bir koltuk, kanepe veya dolu bir sandık gibi koruma sağlayabilecek nesnelerin yanına oturarak kendinize bir yaşam üçgeni oluşturmaya çalışın.
Asansörde depreme yakalandı isek hangisini yapmalıyız?
Bir deprem hissedildiği anda, acil durdurma düğmesine basarak asansörü durdurun. Bu, asansörün kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini önleyecektir. 3. kata ulaşana kadar bekleyin: Asansör hareket ediyorsa ve acil durdurma düğmesine bastıysanız, bir sonraki kata ulaşana kadar bekleyin.
Asansörde depreme yakalanırsanız aşağıdakilerden hangisini yapmalısınız?
Panik asansördeki size ve diğerlerine zarar verebilir. 2. Asansörü durdurun ve kat düğmesine basın. Mümkünse, en yakın katın düğmesine basarak asansörü durdurun. Asansörün durduğu katta inin ve güvenli bir alana geçin.
Depremde binanın ilk neresi çöker?
Bir deprem sırasında binanın hangi kısmı önce çöker? Bir deprem sırasında, binalarda ilk hasar genellikle yere en yakın kısımlarda görülür. Bu kısımlar genellikle binaların destekleyici kolonlarıdır.
Asansör düşer mi?
Çok sayıda güvenlik önlemine rağmen asansör düşmeleri teorik olarak mümkün olsa da pratikte son derece nadirdir. Teknolojik gelişmeler, düzenli bakım ve kullanıcı farkındalığı asansör güvenliğini sağlamada önemli rol oynar.
Asansör neden sallanır?
Asansörlerin bulunduğu bina yapısı, şaftın tasarımı ve bakım kalitesi, titreşimleri ve gürültüyü etkiler. Düzensiz bakım ve eski parçaların kullanımı bu sorunları daha da kötüleştirebilir. Özellikle asansör raylarındaki düzensizlikler ve karşı ağırlıkların yanlış ayarlanması titreşimlere yol açabilir.
Asansörde kalınca ne yapmalı?
Asansörde sıkıştıysanız yapmanız gereken ilk şey asansör çağrı düğmesine basmak ve bir personelden veya asansör teknisyeninden yardım istemektir. Ancak çağrı düğmesine kimse cevap vermezse, cep telefonunuzu kullanarak 112’yi arayarak yardım isteyebilirsiniz.
Asansör düşerken nasıl durmalı?
İskelet sisteminin kemiklerinde korunan yumuşak doku organlarının düşme kuvvetinden etkilenmesini önlemek için doğru duruşu seçmek önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yolu yere çarpmadan hemen önce ayağa kalkmamak veya zıplamamaktır. Düşüşten en az hasarla kurtulmak için yere cenin pozisyonunda yatmalısınız.
Depremde evin sallanması iyi mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, deprem sırasında binaların sallanmaması daha iyi değildir. Binalar, tasarım özellikleri nedeniyle deprem dalgalarına farklı tepki verebilirler. Binaların deprem dalgalarına dayanmak için kontrollü bir şekilde sallanması doğaldır.
Depremde banyo güvenilir mi?
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için orada kalmak daha güvenli ve iyidir. Mahallenizden veya şehirden ayrılmak için arabanızı kullanmayın.
Depremde en güvenli kat hangisi?
Deprem sırasında zemin katta oturmak, deprem sırasında hızla dışarı çıkabilmeniz için mantıklı olabilir. Bir evi ayakta tutan şey temel ve sütunlardır. Bu nedenle, temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi çok önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Enkaz altında ne yapılmalı?
Enkaz altında kalırsanız kibrit veya çakmak yakmayın. Ağzınızı ve burnunuzu bir mendil veya kıyafetinizle kapatmayın. Duvarlara üfleyerek ve düdük çalarak arama ve kurtarma ekiplerini bulunduğunuz yerden haberdar etmeye çalışın. Çığlık atmak son çaredir.
Deprem esnasında nasıl hareket edilmeli?
Başınızı ellerinizin arasına alarak veya koruyucu bir malzeme (yastık, kitap vb.) kullanarak koruyun. Sarsıntının durmasını bekleyin. Güvenli bir yer bulun, dizlerinizin üzerine çökün, başınızı ve boynunuzu korumak için KAPATIN ve düşmemek için sabit bir yere TUTUNUN. Deprem sırasında, sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.
Depremden önce evde ne yapmalıyım?
Deprem öncesi ne yapılmalı? … Bulunduğunuz yerde sizin ve birlikte olduğunuz diğer kişilerin alacağı bireysel önlemleri belirleyin. Altyapının hasar görmesini önlemek için çalışın.
Deprem sırasında yapılmaması gerekenler nelerdir?
Hiçbir durumda panik yapılmamalıdır. Balkona veya çıkışa atlamamalıdır. Acil durum ve yangın bildirmek dışında hiçbir durumda telefon kullanılmamalıdır.