İçeriğe geç

Avrupanın Sömürgeci Devletleri Kimlerdir

Hangi ülkelerin sömürgeleri var?

Tablo 1’de görüldüğü gibi bağımsız ülke sayısına baktığımızda en fazla sömürgeci ülkenin sırasıyla İngiltere, Fransa, İspanya, Rusya ve Osmanlı İmparatorluğu olduğunu görüyoruz. Ayrıca sömürgeci güçler Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda ve Belçika’dan da bahsetmek gerekir.

Dünyanın en büyük sömürge imparatorluğu kimdir?

Birkaç yüzyıl içinde dünyanın en büyük sömürge imparatorluğu haline gelen İngiltere, bu denizaşırı topraklardan siyasi, askeri ve özellikle de ekonomik ve ticari anlamda büyük kazançlar elde etti.

Almanya sömürgecilik yaptı mı?

Almanya, Afrika’nın sömürgeleştirilmemiş kalan topraklarının çoğunu ele geçirdi ve İngiliz ve Fransız imparatorluklarından sonra dönemin üçüncü büyük sömürge imparatorluğunu kurdu.

İlk sömürgeci devletler kimlerdir?

İlk sömürge faaliyetleri İspanya ve Portekiz tarafından yürütülmüştür. Bu devletler çok önemli sömürge faaliyetleri yürütmüştür. Bu nedenle günümüzde hala varlığını sürdüren bazı devletlerde Portekizce ve/veya İspanyolca konuşulmaktadır.

Fransa’nın sömürgeleri hangi ülkelerdir?

Cezayir (1830), Gabon (1839), Moritanya (1854), Senegal (1854), Gine (1855), Fildişi Sahili (1855), Kongo (1859), Mali (1883), Madagaskar (1896), Benin (1899) gibi birçok ülke Fransız kontrolüne girdi. Burkina Faso (1896), Togo (1884 – Almanya, 1918 – Fransa), Çad (1900) ve Nijer (1900) gibi birçok ülke Fransız kontrolüne girdi.

Hollanda hangi ülkeleri sömürdü?

Hollanda, Afrika kıtasını 17. yüzyılda kolonileştirmeye başlamış, Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika, Angola, Namibya ve Senegal’de çok sayıda koloni kurmuş ve bu ülkelerin doğal ve beşeri kaynaklarından yararlanmıştır.

Tarihin en güçlü devleti kimdir?

Guinness Dünya Rekorları’na göre cevap Pers İmparatorluğu.

Tarihteki en büyük imparatorluk hangisidir?

En büyük dönemlerindeki imparatorluklarİmparatorlukEn büyük kara alanıMilyon km2Milyon mil kareMoğol İmparatorluğu24.092,66Rus İmparatorluğu22.888,03Qing Hanedanı14.

Avrupa sömürgeciliği ne zaman başladı?

Avrupa sömürgeciliği kabaca iki büyük dalgaya ayrılabilir. İlk dönem keşiflerle başladı ve ikinci dönem 19. yüzyılın ikinci yarısında başladı.

Danimarka hangi ülkeyi sömürdü?

Danimarka sömürge imparatorluğu (Danca: Danske colonier), Danimarka-Norveç’in yurtdışındaki kolonilerini kapsıyordu. Danimarka ilk olarak 14. yüzyılda Estonya’nın bir bölümünü ilhak etti ve daha sonra Norveç ile kişisel bir birlik yoluyla Grönland, Faroe Adaları ve İzlanda’yı ele geçirdi.

Almanya kaç ülkeyi işgal etti?

Alman birlikleri 1939-1941 yılları arasında Polonya, Danimarka, Norveç, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Yugoslavya, Yunanistan ve Sovyetler Birliği’ni işgal etti.

Belçika hangi ülkeyi sömürdü?

Belçika, 1865-1909 yılları arasında hüküm süren Kral II. Leopold döneminde, günümüzde Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) olarak bilinen Orta Afrika ülkesinde sömürge yönetimini kurdu.

Amerika kimin sömürgesiydi?

İngilizlerin Amerika kıtasındaki sömürgeleştirmeleri (1707 Birlik Yasaları ile Büyük Britanya Krallığı’nın kurulmasından önce İngiltere Krallığı ve İskoçya Krallığı’nın sömürgeleştirmeleri dahil) 1607’de Jamestown ile başladı ve Amerika kıtasının birçok yerinde koloniler kurdu.

Osmanlı sömürge yaptı mı?

Özet. Serbest ticaret, hammadde ve pazar arayışında, sanayileşmiş batılı devletler 19. yüzyıldan itibaren Orta ve Uzak Doğu’ya yöneldiler. Osmanlı İmparatorluğu, Çin ve Japonya kısa sürede bu arayışın hedefi haline geldi. Osmanlı İmparatorluğu 1856 ile 1881 yılları arasında yarı sömürgeye dönüştürüldü.

Portekiz hangi ülkeleri sömürdü?

Buna karşılık, Angola, Mozambik, Brezilya, Yeşil Burun Adaları, Doğu Timor ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde süren Portekiz sömürge dönemi, ülke için genel olarak bir gurur kaynağı olarak algılanıyor.

İngiliz sömürgeleri hangi ülkeler?

Büyük Britanya, Berlin’de güney ve kuzeydoğu Afrika’yı fethetti. 1880 ile 1900 yılları arasında İngilizler, Mısır, Sudan, Kenya, Uganda, Güney Afrika, Gambiya, Sierra Leone, kuzeybatı Somali, Zimbabve, Zambiya, Botsvana, Nijerya, Gana ve Malavi topraklarını ele geçirdi veya işgal etti.

Osmanlı sömürge yaptı mı?

Özet. Serbest ticaret, hammadde ve pazar arayışında, sanayileşmiş batılı devletler 19. yüzyıldan itibaren Orta ve Uzak Doğu’ya yöneldiler. Osmanlı İmparatorluğu, Çin ve Japonya kısa sürede bu arayışın hedefi haline geldi. Osmanlı İmparatorluğu 1856 ile 1881 yılları arasında yarı sömürgeye dönüştürüldü.

Afrika ülkeleri hangi ülkenin sömürgesi?

İngiltere’nin 20, Fransa’nın 18, Portekiz’in 5, İspanya’nın 4, İtalya’nın 3 ve Belçika’nın 2 ülkesi vardı. Bu parçalanmış alanlar büyük ölçüde Afrika ülkelerinin devlet sınırları haline geldi ve bu ülkelerin sayısı artık 55’e ulaştı. Başka bir deyişle, Avrupa’nın sömürge ülkelerinin sömürge sınırları bugün de varlığını sürdürüyor.

Sömürge ülke ne demek?

Bir devletin, sınırları dışında kalan toprakları, genellikle yurtdışında bulunan toprakları ele geçirmek ve orada yaşayan topluluklar üzerinde askeri, siyasal ve ekonomik denetim kurmak amacıyla, özellikle silahlı güç olmak üzere çeşitli yöntemlere başvurarak, bu ülkelerin her türlü zenginliklerini, özellikle doğal ve beşeri kaynaklarını kendi çıkarı doğrultusunda kullanması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir